[...] herbaty, produktach mlecznych, owocach, warzywach, olejach oraz zbożach. Poza tym chciałbym zauważyć, iż to, że dana substancja została sklasyfikowana jako karcynogen, to za mało! Dlaczego? Większość Polaków regularnie sięga po śmiertelnie groźne trucizny, czyli papierosy oraz alkohol. Obie używki należą do grupy nr I kancerogenów o wybitnej [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] ustroju istnieje od tysięcy lat. Pozwalał on na reakcję walki lub ucieczki, aby poradzić sobie z nagłym zagrożeniem lub po odniesieniu urazu. W krwiobiegu jest bardzo mało glukozy, jej zasoby w wątrobie są ograniczone, a energia zgromadzona w postaci glikogenu mięśniowego służy, jako „paliwo” drugiego rzutu. Zasoby ATP są [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] nadszarpnąć glikogen mięśniowy należałoby pracować ok. 2,5-3,5 h (w zależności od intensywności, wieku, wagi, wytrenowania, warunków). Tym bardziej, iż w pracy wytrzymałościowej już po kilku-, kilkunastu minutach ogromnego znaczenia nabierają WKT, FFA (wolne kwasy tłuszczowe, w istocie ich nazwa jest myląca, ale to temat na zupełnie inny [...]
[...] zapalnego w ustroju (powiązany jest, chociażby z kancerogenezą czy chorobami sercowo-naczyniowymi). Problem nr 4. Powodują one wyniszczenie organizmu, gdyż dostarczasz za mało kalorii. Im mniej kalorii, tym większa utrata tkanki mięśniowej (dlatego restrykcje kaloryczne mają pewne ściśle określone granice. Nie możesz, mając zapotrzebowanie [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] mogą być użyte przez organizm ponownie lub są wydalane. Przykłady: kataboliczne działanie na mięśnie zbyt ciężkiego treningu w warunkach niedostatecznej podaży energii (= za mało jesz, za dużo ćwiczysz), zużycie glikogenu przez pracujące mięśnie, zużycie fosfokreatyny do resyntezy kreatyny oraz zużycie ADP do resyntezy ATP, zużycie tłuszczów [...]
[...] się demencji nie malało. U kobiet nie udało się wykazać związku pomiędzy podawaniem witaminy E, a funkcjami poznawczymi. Być może dawka 600 IU co drugi dzień to za mało lub akurat te panie nie wykazywały braków, jeśli chodzi o witaminę E. W jeszcze innych badaniach na 5395 uczestnikach wykazano, iż osoby, które jadły najwięcej [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] w gigantycznych badaniach wykazano, iż ogólne ryzyko śmierci z powodów sercowo-naczyniowych było tym niższe, im więcej było w diecie tłuszczów nasyconych. Jakby tego było mało, co najmniej od połowy lat 90. XX wieku wiemy, iż cholesterol endogenny (wytwarzany w organizmie) z reguły nie jest powiązany z konsumpcją cholesterolu w diecie (czyli [...]
[...] bioaktywnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego – w produktach fermentowanych. Może niekoniecznie warto opijać się mlekiem i objadać twarogiem (który wapnia ma mało), natomiast z pewnością warto włączyć do diety dobrej jakości jogurty i kefiry, a także sery o wysokiej zawartości wapnia tj. np. mozzarella czy parmezan. Wołowina [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] cieśni). Tętno spoczynkowe Wskaźnik czynności serca i miara ogólnej sprawności. Związane z chorobą wieńcową i ogólną śmiertelnością. Wytrenowani sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych charakteryzują się nienaturalnie niskim tętnem, co fachowo nazywa się bradykardią. Sterydy anaboliczno-androgenne, beta-mimetyki czy hormony tarczycy często [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] No właśnie. Podsumowując Niekoniecznie zmniejszenie ilości pokarmu spowoduje, że osiągniemy sukces na polu redukcyjnym. Często nadal w tak dobranej diecie jest za mało wartościowych protein, błonnika, witamin, minerałów, węglowodanów i zdrowych źródeł tłuszczów, a dominują produkty szkodliwe dla zdrowia, sprzyjające pojawieniu się [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] (kinazy kreatynowej, mleczanu itd.) Podsumowanie W wielu aspektach działanie kreatyny i tauryny uzupełniają się i zazębiają np. w kontekście wzrostu wydolności i wytrzymałości, dlatego dla sportowców walczących o wyniki takie połączenie zawsze ma sens. Ponadto jak pokazują wstępne badania naukowe połączenie obu związków może wykazywać [...]